Atractii turistice

Judet

Zona

ATRACTII

Biserica Neagra/Schwartze Kirche


Biserica Neagra/Schwartze Kirche

Biserica Neagră (în germană Die Schwarze Kirche, în maghiară Fekete Templom) este biserica evanghelică aflată în centrul municipiului Brașov.


detalii

Sibiu/Hermannstadt


Sibiu/Hermannstadt

Sibiul a fost fondat pe locul unei mai vechi așezări, probabil slave, de coloniști sași din teritoriul Rin-Mosela imediat după mijlocul secolului al XII-lea.


detalii

Sighisoara / Schäßburg


Sighisoara / Schäßburg

Sighişoara, „Bijuteria medievală a României” (UNESCO) îşi aşteaptă vizitatorii pentru a-şi dezvălui misterul strâns în zidurile îmbătrânite de vreme în sutele ani de existenţă.


detalii

toate atractiile
ATRACTII
Adauga atractia la circuitul tauadauga la circuit

Saschiz/KeisdAtractii

Satul Saschiz este atestat documentar din anii 1308-1310. Localitatea Saschiz (cunoscută în limba română și sub denumirile alternative Saschizd, Chizd) a fost populată de secui până la sfârșitul secolului al XIII-lea, când a devenit o localitate populată preponderent de sași, sub denumirea de Kaissdit (cunoscută în limba germană și sub denumirile alternative Hünenburg, Hujnerschburg, Keisd, Kaisd, iar în dialectul săsesc Keist, Kaest).
Saschizul a rivalizat chiar cu Sighișoara care, în acea vreme, era "capitala" sașilor din Transilvania. Acest orășel era centrul pentru capitulum-ul din Szászkézd (casa pentru adunarea canonicilor), motiv pentru care, în 1663, Mihai Apafi I, principele maghiar al Transilvaniei (1661-1690), a ținul o dietă (sesiune a Parlamentului) în biserica din localitate.
Ca majoritatea bisericilor fortificate, și cea de la Saschiz a fost construită pe colina din sat, pe locul unde altădată se afla o basilica romanică. Lucrările de construcție a acestei biserici au început în 1493 și au fost terminate, ca biserică fortificată, în prima jumătate a secolului al XIV-lea. Întreg ansamblul a fost înconjurat de un puternic zid de apărare de până la 9 m, al cărui traseu este urmat de actuala împrejmuire a bisericii. Pe o piatră a cetății este dăltuit anul 1343. Cetatea a avut șase bastioane și o fântână adâncă de 60 m (care astăzi mai are numai 1-12 m). Legenda spune că din fundul fântânii ar fi pornit un tunel ce duce până în centrul comunei.Turnul și biserica mică au ajuns să aibă înfățișarea actuală în anul 1677. În timp, biserica fortificată a devenit principalul loc de refugiu pentru sătenii din Saschiz. Deși cetatea este masivă și impunătoare, aceasta a reușit să îmbine elementele riguroase de fortificare cu cele spirituale și elegante ale unui lăcaș de cult. Dintre obiectele aflate în biserică, o valoare deosebită o are un potir gotic, lucrat acum mai bine de 500 de ani de către un artist necunoscut.
Astăzi cetatea și biserica sunt foarte bine conservate, ceea ce a făcut ca în 1999 să fie inclusă în patrimoniul mondial UNESCO. Turiștii pot admira complexul monumental alcătuit din Biserica evanghelică și turnul cu ceas la doar câțiva metri de șoseaua principală (E60), ce trece prin mijlocul Saschiz-ului.
Turnul din Saschiz este una dintre cele mai frumoase construcții medievale din Transilvania, aparținând, ca și biserica fortificată, arhitecturii săsești de secol al XV-lea. Înalt de 10 metri, turnul marchează și astăzi centrul comunei Saschiz. Frumusețea faimosului turn cu ceas din Sighișoara construit în 1677 i-a inspirat pe locuitorii Saschizului care l-au transformat într-un turn clopotniță. Deoarece acesta a trecut printr-un devastator incendiu, aspectul final și actual al turnului clopotniță din Saschiz a fost definitivat doar în 1832. Un element special localizat în fereastra nivelului superior este figurina din lemn, numită Bogdan (întâlnită și la Sighișoara și Apold) care acompaniază bătăile ceasului.

Tur Virtual
To view virtual tour properly, Flash Player 9.0.28 or later version is needed. Please download the latest version of Flash Player and install it on your computer.
AtractiiAtractiiAtractii
AtractiiAtractiiAtractii
AtractiiAtractiiAtractii
AtractiiAtractiiAtractii
AtractiiAtractii invecinate