Atractii turistice

Judet

Zona

ATRACTII

Biserica Neagra/Schwartze Kirche


Biserica Neagra/Schwartze Kirche

Biserica Neagră (în germană Die Schwarze Kirche, în maghiară Fekete Templom) este biserica evanghelică aflată în centrul municipiului Brașov.


detalii

Sibiu/Hermannstadt


Sibiu/Hermannstadt

Sibiul a fost fondat pe locul unei mai vechi așezări, probabil slave, de coloniști sași din teritoriul Rin-Mosela imediat după mijlocul secolului al XII-lea.


detalii

Sighisoara / Schäßburg


Sighisoara / Schäßburg

Sighişoara, „Bijuteria medievală a României” (UNESCO) îşi aşteaptă vizitatorii pentru a-şi dezvălui misterul strâns în zidurile îmbătrânite de vreme în sutele ani de existenţă.


detalii

toate atractiile
ATRACTII
Atractia este deja in circuitul tausterge din circuit

Sighisoara / SchäßburgAtractii

Sighişoara, „Bijuteria medievală a României” (UNESCO) îşi aşteaptă vizitatorii pentru a-şi dezvălui misterul strâns în zidurile îmbătrânite de vreme în sutele ani de existenţă. Astăzi, cetatea Sighișoarei este la fel de vie precum era acum câteva sute de ani, pe când adăpostea conducătorii Transilvaniei. Cine crede că va pătrunde într-un muzeu cu exponate nemișcate va fi contrazis de cele aproximativ 140 de case ale cetății în care proprietarii lor trăiesc conectați la lumea modernă. Cine ajunge în cetate va căuta și Casa Vlad Dracul, locuința voievodului muntean care a domnit între 1431-1435 și unde se presupune că s-a născut, în 1431, fiul acestuia, Vlad Țepeș.
Localitatea a fost întemeiată de coloniști germani (de fapt franconi din regiunea Rinului de nord), care fuseseră invitați să se așeze în Transilvania de către regele Ungariei Geza al II-lea pentru a apăra granițele de est. Acești coloniști primesc în folosință fundus regius (pământ crăiesc) și se bucură de drepturi și privilegii deosebite.
Cronicarul sighișorean Georg Krauss (sau Georgius Krauss, sau Georg Kraus) (1607-1679) menționează că în anul 1191 locul unde acum se află Sighișoara era locuit, dar prima atestare documentară a așezării este din anul 1280 sub numele de Castrum Sex. În anul 1298 este menționată denumirea germană Schespurch (mai târziu "Schäßburg"). Localitatea este menționată în anul 1367 ca "civitas" (oraș). Numele românesc al orașului este atestat în scris din anul 1435. Forma "Sighișoara" a pătruns în română pe filieră maghiară, fiind o adaptare a numelui "Segesvár" ("cetatea Segheș").
Breslele meșteșugarilor din Sighișoara (19 la număr) și-au primit primele statute în 1376, statute care aveau la bază legi și obiceiuri mai vechi. Se iau măsuri pentru interzicerea măririi numărului angajaților, se planifică procurarea materiei prime etc. Concurența între bresle era acută, iar cea dintre breslele din diferite orașe era de-a dreptul crâncenă. De exemplu, dacă lăcătușii din Brașov aduceau la târgul din Sighișoara "lacăte și broaște proaste", lăcătușii sighișoreni aveau dreptul să le confiște. Meșteșugarii devin tot mai înstăriți și ajung să aibă reprezentanți în sfatul cetății, lucru care până atunci era rezervat patricienilor feudali. Primul meșteșugar care a ajuns să intre în sfatul cetății, cu funcție de jurat, a fost un reprezentant al breslei aurarilor, Nikolaus, în 1393. Breslele au fost desfințate în 1884 deoarece își pierduseră semnificația.
Turnul cu Ceas măsoară 64 m înălțime și numără 6 niveluri (110 trepte). După marele incendiu din 30 aprilie 1676 care a distrus o parte din cetate, acoperișul este realizat în stil baroc în anul 1677. Cele patru turnulețe ale turnului cu ceas reflectau autonomia juridică a orașului. Până în anul 1556 în turn a funcționat primăria orașului Sighișoara, iar mai apoi a avut alte destinații. La sfârșitul secolului al XIX-lea a fost ales drept sediul muzeului sighișorean.
Edificiul primea la începutul veacului al XVII-lea un orologiu refăcut în 1648 de Johann Kirschel prevăzut după moda burgilor Europei Centrale cu statui din lemn de tei înalte de 0,80 m aparținând unui baroc mai curând rustic și înfățisându-i pe zeii păgâni ce personificau zilele săptămânii: Diana, Marte, Mercur, Jupiter, Venus, Saturn și Soarele. Actualul mecanism al ceasului este mai nou, fiind executat la o comandă specială în Elveția. Ceasul a fost modernizat cu un motor electric în 1964 de meșterii Knorad, tatăl și fiul. În exterior, ceasul este dotat cu două cadrane uriașe de 2,40 m diametru, pe fiecare fațadă a turnului și figurine instalate în nișe.

AtractiiAtractiiAtractii
AtractiiAtractiiAtractii
AtractiiAtractiiAtractii
AtractiiAtractiiAtractii
AtractiiAtractiiAtractii
AtractiiAtractiiAtractii
AtractiiAtractiiAtractii
AtractiiAtractiiAtractiiAtractii invecinate

Circuit personalizat

Sighisoara / Schäßburg
Vezi circuitul tau