Atractii turistice

Judet

Zona

ATRACTII

Biserica Neagra/Schwartze Kirche


Biserica Neagra/Schwartze Kirche

Biserica Neagră (în germană Die Schwarze Kirche, în maghiară Fekete Templom) este biserica evanghelică aflată în centrul municipiului Brașov.


detalii

Sibiu/Hermannstadt


Sibiu/Hermannstadt

Sibiul a fost fondat pe locul unei mai vechi așezări, probabil slave, de coloniști sași din teritoriul Rin-Mosela imediat după mijlocul secolului al XII-lea.


detalii

Sighisoara / Schäßburg


Sighisoara / Schäßburg

Sighişoara, „Bijuteria medievală a României” (UNESCO) îşi aşteaptă vizitatorii pentru a-şi dezvălui misterul strâns în zidurile îmbătrânite de vreme în sutele ani de existenţă.


detalii

toate atractiile
ATRACTII
Adauga atractia la circuitul tauadauga la circuit

Viscri/DeutschweisskirchAtractii

Izolat de la drumul principal care leagă Brașovul de Sighișoara, satul Viscri adăpostește una dintre cele mai spectaculoase biserici fortificate săsești din Transilvania (patrimoniu UNESCO). Numele săsesc al așezării, Deutschweißkirch, provine din asimilarea denumirii latine Alba ecclesia ("Biserica Alba"). Prima mențiune a acesteia datează de la începutul secolului al XIV-lea dintr-un registru de plăți către episcopatul comitatului de Rupea. În secolul al XV-lea așezarea era o comună liberă cu 51 de gospodării, trei păstori, un dascăl și doi săraci.
Actualul monument păstrează vechiul altar romanic în interiorul căruia se află un capitel din aşa-numita serie a capitelurilor cu ciubuc, fiind singurul exemplar de acest fel din Transilvania. Originea acestui tip trebuie căutată în Anglia, de unde, în secolul al XII-lea s-a răspândit în Franţa, Germania şi Austria. Pe baza acestui capitel prima fază a monumentului poate fi datată în prima jumătate a secolului al XIII-lea. În inventarul bisericii se află un potir datând din secolul al XVI-lea. Fortificaţia din jurul bisericii actuale a fost construită în anul 1494, aşa cum reiese dintr-o însemnare din “Socotelile Sibiului”: „pro structura ecclesiae Vyszkirch“. Aceasta este compusă dintr-o incintă dublă din care se mai păstrează fundaţia ringului exterior şi a celui interior. Incinta a avut patru turnuri patrulatere şi un turn de poartă.
Se pare că întreg ansamblul a fost construit de cavalerii teutoni care au trăit aici vreme de 14 ani.
În primul sfert al secolului al XVI-lea, biserica a fost fortificată şi a fost construită incinta interioară, o parte a turnurilor datând din secolul al XVII-lea. Mica biserică-sală este marginită la est de un cor iniţial semicircular, iar la vest de un turn masiv. În perioada gotică timpurie a fost transformată, i s-a adăugat un cor neregulat şi un turn în partea vestică. Fortificaţia ovală din jurul bisericii este construită din piatră de râu şi de câmp la bază şi din lemn în partea superioară. Ansamblul cuprinde 2 centuri de ziduri de apărare şi 4 turnuri. Intrarea se face pe latura de sud-est, turnul de poartă având 4 niveluri.
Particularităţile unice ale acestei așezări au atras atenţia unei fundații românești protejată de Prințul Charles însuși. Această fundație s-a preocupat de renovarea bisericii fortificate şi a caselor din comună pentru a le reda vechea strălucire.
Astăzi, turiștii care vizitează Viscri pot găsi în interiorul bisericii fortificate un muzeu care are ca scop valorificarea tradiţiilor de zi cu zi şi viaţa rurală a saşilor din Transilvania. Se pare că la sfârșitul anilor 1990, în absența altor ocupații în afară de agricultură, dar și a izolării acestui sat, a apărut proiectul Șosete din lână naturală din Viscri. Proiectul a fost inițiat de doi cetăţeni germani stabiliți în Viscri și la început, șosetele erau croșetate de către femeile din sat din vechi pulovere de lână. Șosetele erau date în schimbul alimentelor (zahăr, ulei sau pâine). În timp, 125 de femei din sat au ajuns să participe la acest proiect, făcând ca numărul șosetelor să fie din ce în ce mai mare. Astăzi, cele aproximativ 10.000 de perechi de șosete, mănuși, căciuli, pulovere sau papuci cu talpa de pâslă, croșetate de femeile din sat, ajung la depozitul din Naumburg (Germania) de unde se vând în toată țara sau la cafeneaua internațională din Viscri.

AtractiiAtractiiAtractii
AtractiiAtractiiAtractii
AtractiiAtractiiAtractii
AtractiiAtractiiAtractii
AtractiiAtractiiAtractii
AtractiiAtractiiAtractii invecinate