Atractii turistice

Judet

Zona

ATRACTII

Biserica Neagra/Schwartze Kirche


Biserica Neagra/Schwartze Kirche

Biserica Neagră (în germană Die Schwarze Kirche, în maghiară Fekete Templom) este biserica evanghelică aflată în centrul municipiului Brașov.


detalii

Sibiu/Hermannstadt


Sibiu/Hermannstadt

Sibiul a fost fondat pe locul unei mai vechi așezări, probabil slave, de coloniști sași din teritoriul Rin-Mosela imediat după mijlocul secolului al XII-lea.


detalii

Sighisoara / Schäßburg


Sighisoara / Schäßburg

Sighişoara, „Bijuteria medievală a României” (UNESCO) îşi aşteaptă vizitatorii pentru a-şi dezvălui misterul strâns în zidurile îmbătrânite de vreme în sutele ani de existenţă.


detalii

toate atractiile
INFORMATII

Despre ARPCPS

Scop

ARPCPS are ca scop promovarea potenţialului turistic al României, atât în ţară, cât şi în străinătate.
Avantajul competitiv al ARPCPS este concentrarea pe obiectivele de patrimoniu cultural din Regiunea Centru, mai precis cetăţile, castelele şi bisericile medievale fortificate. Încă din anul 2009, ARPCPS a demarat acţiuni de promovare a obiectivelor medievale din Braşov prin realizarea unui proiect de promovare în Danemarca a acestui patrimoniu cultural cu ajutorul unei finanţări oferite de Institutul Cultural Român, prin programul Cantemir.
Tot din anul 2009 s-a luat decizia concentrării eforturilor de promovare turistică pe obiectivele medievale din Regiunea Centru, asociaţia depunând mai multe cereri de finanţare în cadrul sesiunilor organizate în acest sens de SOROS, Fundatia de Dezvoltare a Societăţii Civile, Agenţia pentru Strategii Guvernamentale etc.

Obiectivele ARPCPS

Obiectivul general al ARPCPS este dezvoltarea şi consolidarea turismului intern prin promovarea potenţialului cultural al Regiunii Centru.
Pe termen scurt ARPCPS îşi propune promovarea obiectivelor turistice medievale din Judeţul Braşov (castele, biserici fortificate şi cetăţi medievale), iar pe termen lung, asociaţia îşi propune promovarea şi dezvoltarea de circuite turistice culturale în Regiunea Centru, care să încorporeze toate obiectivele medievale din acest areal.
Promovarea acestor obiective turistice medievale fie individual, fie sub forma circuitelor se realizează cu scopul de a atrage turişti atât de pe piaţa internă, cât şi de pe piaţa externă. De pe piaţa internă se ţinteşte în primul rând spre oraşele din Regiuna Centru care au pe teritoriul lor astfel de obiective turistice medievale. Avantajul aici este că locuitorii acestor oraşe sunt deja familiarizaţi cu aceste obiective turistice şi pentru ei este mult mai la îndemână, atât în ceea ce priveşte timpul, cât şi în ceea ce priveşte resursele financiare, să întreprindă vizite sau să participe la circuite organizate. Tot de pe piaţa internă se ţintesc centrele urbane mari precum: Bucureşti, Constanţa, Timişoara, Iaşi, centre care pot furniza un număr important de turişti pentru obiectivele medievale din Regiunea Centru. De pe piaţa externă ţintim ţări care au un nivel economic mediu şi ridicat ce le permite locuitorilor acestor ţări să călătorească (ex. ţările scandinave). În plus, ţintim şi ţările care au avut legături strâse cu România (ex. Franţa, Italia, Spania) deoarece această relaţie istorică apropie cele două ţări şi reprezintă un factor motivator pentru achiziţionarea de vacanţe în ţara noastră.
ARPCPS nu îşi propune să obţină profit din aceste activităţi de promovare datorită faptului că este o organizaţie non-profit. Strângerea de fonduri se realizează exclusiv pentru asigurarea co-finanţării şi a retribuţiilor membrilor echipei de proiect.
Filosofia care ghidează ARPCPS este realizarea unor proiecte de calitate prin care să se promoveze practici de succes şi obiective turistice de calitate. În ceea ce priveşte lucrul cu oamenii, ARPCPS doreşte să satisfacă cât mai mulţi potenţiali turişti cu informaţii, materiale de prezentare şi activităţi nu doar atipice, ci şi reaizate la un nivel calitativ ridicat. În ceea ce priveşte dezvoltarea şi promovarea produselor turistice, ARPCPS s-a axat în principal pe obiectivele medievale din Transilvania, promovate fie individual, fie sub formă de circuit deoarece aceste obiective reprezintă principalul potenţial turistic al acestei regiuni. Promovarea acestor obiective îmbină evenimentele atipice (ex. Expoziţie de fotografii de mari dimensiuni), cu promovarea tradiţiilor (ex. spectacole şi seri culinare româneşti) şi cu promovarea istoriei (ex. materialele de prezentare).

Istoria generală a ARPCPS

ARPCPS a fost fondată în anul 2008 cu scopul de a crea o entitate prin care se pot atrage fonduri europene. Însă în anul 2009 ARPCPS s-a orientat exclusiv pe finanţările care vizau promovarea turistică.
Astfel, în anul 2009 ARPCPS a desfăşurat un proiect de promovare a obiectivelor medievale din judeţul Braşov în Copenhaga, Danemarca. În cadrul acestui proiect au fost realizate: o expoziţie foto de mari dimensiuni în piaţa centrală din Copenhaga, 2 expoziţii foto de mici dimensiuni în două dintre cele mai importante universităţi din Copenhaga, 2 seri culinare româneşti şi un dineu la Ambasada României în Copenhaga.
În urma acestui proiect şi datorită implicării unor membri ai asociaţiei în realizarea legii turismului, asociaţia a păstrat ca principal obiectiv promovarea potenţialului turistic al obiectivelor medievale din Regiunea Centru.
Calitatea acţiunilor desfăşurate în 2009, precum şi calitatea materialelor realizate în cadrul proiectului au reprezentat o carte de vizită extraordinară pentru ARPCPS. Imediat după întoarcerea echipei de proiect din Danemarca, ARPCPS a fost contactată de Academia di Romania din Roma pentru a repeta proiectul de promovare realizat în Copenhaga la Roma, în toamna anului 2010. Mai mult, materialele create în cadrul aestui proiect au fost solicitate de Primăria Braşov pentru participarea la Târgul de Turism organizat la Romexpo. Aceleaşi materiale de calitate au facilitat contactul dintre ARPCPS şi Clubul Economic German Braşov. Acest club doreşte organizarea de circuite turistice în Transilvania pentru cetăţeni germani, iar colaborarea cu ARPCPS care doreşte promovarea circuitelor trstice din Transilvania devine un fapt de la sine înţeles.« inapoi