Atractii turistice

Judet

Zona

ATRACTII

Biserica Neagra/Schwartze Kirche


Biserica Neagra/Schwartze Kirche

Biserica Neagră (în germană Die Schwarze Kirche, în maghiară Fekete Templom) este biserica evanghelică aflată în centrul municipiului Brașov.


detalii

Sibiu/Hermannstadt


Sibiu/Hermannstadt

Sibiul a fost fondat pe locul unei mai vechi așezări, probabil slave, de coloniști sași din teritoriul Rin-Mosela imediat după mijlocul secolului al XII-lea.


detalii

Sighisoara / Schäßburg


Sighisoara / Schäßburg

Sighişoara, „Bijuteria medievală a României” (UNESCO) îşi aşteaptă vizitatorii pentru a-şi dezvălui misterul strâns în zidurile îmbătrânite de vreme în sutele ani de existenţă.


detalii

toate atractiile
INFORMATII

Justificarea promovarii circuitului turistic medieval din Transilvania

Braşovul, Mureşul şi Sibiul au cunoscut în ultimii ani o dezvoltare extraordinară a capacităţii de cazare. Dar dezvoltarea capacităţii de cazare nu s-a sincronizat cu dezvoltarea oportunităţilor de petrecere a timpului liber pentru turişti. Astfel, în lipsa unei oferte atractive, turiştii optează pentru vacanţe reduse ca număr de zile. Fenomenul devine deosebit de vizibil în puncte de atracţie turistică precum Sighişoara unde autorităţile se confruntă cu „turismul de o zi”.
Dezvoltarea capacităţii de cazare trebuie să fie interconectată cu dezvoltarea oportunităţilor de petrecere a timpului liber pentru turişti. Numai astfel putem atrage mai mulţi turişti, putem creşte numărul de înnoptări şi numai astfel putem genera o dezvoltare durabilă a turismului.
O nişă importantă în acest sens este reprezentată de turismul cultural care presupune valorificarea potenţialului obiectivelor medievale existente deja atât în zonele rurale, cât şi în cele urbane: cetăţile, bisericile fortificate şi castelele medievale.
Pentru cunoaşterea acestor obiective medievale, cea mai potrivita modalitate este organizarea de circuite. Dar, din păcate, multe clădiri istorice, biserici şi castele nu sunt incluse în circuitul turistic, pe deoparte datorită ignoranţei vizitatorilor, iar, pe de altă parte, stării fizice a construcţiilor şi netransformării lor în atracţii turistice moderne şi competitive. Astfel, prin planul de dezvoltare cultural-turistică a Braşovului se propune crearea de circuite turistice tematice. Acest plan defineşte un circuit sau un traseu turistic ca fiind format din mai multe locuri care sunt vizitate într-un itinerariu cu obiective similare (în conformitate cu recomandările Master Planului pentru Turism). Când aceste circuite sunt desenate pe o anumită temă sau leitmotiv, ele devin interesante pentru turişti. Crearea unor opţiuni tematice diferite motivează călătorul să le cunoască ca propunere originală şi potrivită scopului vizitării, iar acest lucru permite vizitarea teritoriului în diverse moduri.
Recomandarea de creare a circuitelor turistice este dată atât de Ministerul Turismului, cât şi de alte planuri de dezvoltare turistică din regiunea Centru. Astfel, conform Master Planului Ministerului Turismului, dezvoltarea turistică existentă are patru direcţii principale printre care şi turismul cultural/de patrimoniu bazat pe clădirile săseşti şi medievale din Transilvania. Prin urmare, Transilvania oferă un bun exemplu de dezvoltare a unui circuit turistic.
Master Planul identifică un circuit turistic în Transilvania pornind de la centre urbane cum ar fi Braşov, Sighişoara, Târgu Mureş, Sibiu, Alba Iulia şi Cluj Napoca. Până la un anumit punct am păstrat ideea din Master Plan, dar am adus şi elemente proprii: circuitul este redus la cele trei judeţe (Braşov, Mureş şi Sibiu) şi se concentrează în primul rând pe obiectivele turistice medievale din această zonă (cetăţi, castele şi biserici fortificate). Am redus proiectul la cele trei judeţe datorită concentraţiei mari de biserici fortificate, castele şi cetăţi medievale care se regăsesc pe teritoriul acestor judeţe, comparativ cu celelalte judeţe din Regiunea Centru unde numărul acestor elemente de patrimoniu nu sunt într-un număr reprezentativ. Mai mult, am ales cele trei judeţe deoarece 6 dintre monumentele UNESCO se află aici. Pe lângă aceasta, motivaţia de a alege Braşovul ca punct de plecare al circuitului turistic medieval este faptul că Asociaţia şi coordonatorii proiectului au reşedinţa în Braşov.
Transilvania oferă un bun exemplu pentru dezvoltarea unui circuit turistic, vizitatorii având o idee preconcepută despre ce este şi ce le poate oferi Transilvania ca experienţă de vizitare.
De altfel, circuitele turistice pentru vizitarea obiectivelor culturale/de patrimoniu din Transilvania prezintă cel mai mare interes pe toate pieţele: de exemplu 41% din italienii care si-au exprimat interesul de a vizita Romania au dorit să facă o călătorie de acest tip (conform Master Planului pentru turismului naţional al României, 2007-2026).
Astfel, pentru că un circuit „cuprinde principalele oraşe, ca diamantele într-un colier, care pot fi vizitate toate într-o singură călătorie sau în grupuri mai mici” (Master Plan) şi pentru că obiectivul unui circuit turistic este indicarea legăturilor cu alte destinaţii din regiune pentru a creşte gradul de atracţie în general şi motivaţia vizitării în special, acest proiect intenţionează să promoveze un circuitul medieval sub forma cetăţilor, castelelor şi bisericilor medievale fortificate din Transilvania pornind de la centre de interes turistic ca Braşov, Sibiu şi Târgu Mureş.
Mai mult, un element important al circuitului îl reprezintă faptul că în proporţie de 90%, punctele de atracţie medievală şi de patrimoniu din Transilvania sunt situate în zonele rurale, promovarea acestora generând şi creşterea economică a satelor în care sunt situate aceste obiective din circuitul medieval.
Aceeaşi recomandare este dată şi de Strategia naţională a ANT privind dezvoltarea turismului (2006) care susţine elaborarea unor programe complexe de dezvoltare, amenajare şi diversificare a ofertei turistice şi crearea unui „produs turistic integrat” şi competitiv atât pe piaţa internă, cât şi pe piaţa externă, în care componenta culturală să fie reprezentativă. Aceste programe se adresează unor zone turistice care concentrează o multitudine de obiective turistice naturale şi de factură cultural-istorică şi religioasă, unele reprezentative pentru spiritualitatea românească. Aceste zone turistice considerate reprezentative sunt, printre altele, şi zona sudică a Transilvaniei alcătuită din Sibiu, Braşov şi Mureş.« inapoi