Atractii turistice

Judet

Zona

ATRACTII

Biserica Neagra/Schwartze Kirche


Biserica Neagra/Schwartze Kirche

Biserica Neagră (în germană Die Schwarze Kirche, în maghiară Fekete Templom) este biserica evanghelică aflată în centrul municipiului Brașov.


detalii

Sibiu/Hermannstadt


Sibiu/Hermannstadt

Sibiul a fost fondat pe locul unei mai vechi așezări, probabil slave, de coloniști sași din teritoriul Rin-Mosela imediat după mijlocul secolului al XII-lea.


detalii

Sighisoara / Schäßburg


Sighisoara / Schäßburg

Sighişoara, „Bijuteria medievală a României” (UNESCO) îşi aşteaptă vizitatorii pentru a-şi dezvălui misterul strâns în zidurile îmbătrânite de vreme în sutele ani de existenţă.


detalii

toate atractiile

Atractii in Sibiu

Vizioneaza pagina de atractii din Judetul: Selecteaza un judet
Agarbiciu/Arbegen

Agarbiciu/Arbegen

Un element special al cetății este ușa de stejar înaltă de 1,77 metri și lată de 1,15 metri. Pentru ca ușa de stejar să prindă rezistență, localnicii au întărit-o cu benzi de fier ce formează în mijloc o cruce. De jur împrejurul ușii au fost fixate în cuie unelte din fier, sape, lopeți, vârfuri de coasă, potcoave, seceri, țâțâni și bare din grilajele ferestrelor.

Detalii
Agnita/Agnethelen

Agnita/Agnethelen

Așezarea era renumită atât pentru activitatea prodigioasă a breslelor de tăbăcari, cizmari, croitori, dogari sau olari, dar și datorită amplei cetăţi din sat care fortifica biserica cu turnuri ridicate și îngrijite chiar de breslași. Bine conservate se mai găsesc astăzi biserica evanghelică în stil Gotic și Turnul clopotniță, Turnul Croitorilor, încorporat în clădirea școlii, Turnul Cizmarilor, Turnul Dogarilor și Turnul Slăninelor, folosit în trecut de comunitate pentru păstrarea proviziilor.

Detalii
Alma Vii/Almen

Alma Vii/Almen

Satul Alma Vii este o zonă protejata/sit rural protejat conform legislației române. Satul a beneficiat de multe activități de restaurare, devenind un sit rural foarte bine conservat

Detalii
Altana/Alzen

Altana/Alzen

“Legenda spune că primii sași care au ajuns pe aceste meleaguri erau conduși de zece greavi. Cei zece greavi au ținut sfat cu gând să-și boteze așezarea. S-au înțeles că acela care va munci cu cea mai mare hărnicie să primească onoarea. Cum însă toți au muncit cu spor au hotărât ca așezarea să se numească după toți cei zece, adică All Zehn (toți zece)”.

Detalii
Atel/Hatzeldorf

Atel/Hatzeldorf

One of the most beautiful pieces of work in the church is the flower-shaped ornament above the stalls. The latter were manufactured in 1516 and decorated with relief and inlays like the ones made by Johannes Reichmuth in Biertan and Sighişoara.

Detalii
Axente Sever/Frauendorf

Axente Sever/Frauendorf

Un cuplu mixt (o româncă și un ungur) trăiește în incinta fortificației, are grijă de biserică și oferă informații turiștilor care le trec pragul. Ei păstrează legătura cu comunitatea sașilor emigrați în Germania. Când unul dintre aceștia moare, cei doi sunt anunțați și trag clopotele. Astfel, la zeci de ani și sute de kilometri distanță, biserica răsună pentru ultima dată în memoria celor odată botezați și confirmați aici.

Detalii
Bazna/Baaβen

Bazna/Baaβen

Legenda spune că în trecut, câțiva locuitori din Boian au plecat la vânătoare în pădurile din apropiere. Au ajuns din întâmplare într-un loc unde au întemeiat mai târziu vatra satului. Acest loc era „besser” ceea ce în română însemna „mai bun”.

Detalii
Biertan/Birthaelm

Biertan/Birthaelm

În bastionul estic era pe vremuri carcera unde erau închiși soții și soțiile acestora, în cazul în care se certau. Li se dădea o singură farfurie, lingură, furculiță, cană și un singur pat pe tot timpul șederii. De obicei, ieșeau de acolo împăcați, fără a se mai apela la justiţie. De asemenea, la capătul terminal al scării care duce spre biserică se poate vedea un bolovan mare de piatră, pe care, duminica erau așezați cei ce făceau rele în cursul săptămânii. Era un mijloc eficient de a-i educa și integra în colectivitatea așezării.

Detalii
Boian/Bonnesdorf

Boian/Bonnesdorf

Boian a aparținut districtului Cetății de Baltă. Urmele acestei apartenențe se pot vedea în biserica fortificată pe latura nordică a navei, dar mai ales pe turnul-clopotniță, unde este reprezentat, pe un relief plasat pe o placă circulară, capul de bour cu astrele între coarne.

Detalii
Bradeni/Henndorf

Bradeni/Henndorf

În cele două etaje de apărare se află un depozit unic de 140 de lăzi numite “Strollentruhen” de forma unor cufere cu patru picioare. Unele dintre ele datează din secolul al XVI-lea. Marginile și laturile le-au fost dăltuite cu elemente de decor antropomorfe sau zoomorfe colorate în albastru sau brun-roșcat. Cuferele jucau rolul de recipiente de provizii sau de mobilier. În ele se păstrau hainele scumpe de sărbătoare, din postav, piele sau blană, iar mai târziu sticlele sau butoiașele cu țuică, prunele uscate, chiar și făina sau cârnații afumați.

Detalii
Bradu/Gierelsau

Bradu/Gierelsau

Turiștii pot găsi biserica fortificată din Bradu chiar în centrul localității. Biserica este atestată documentar în anul 1315 însă, datorită vremurilor războinice de odinioară, a trecut, la fel ca toate bisericile fortificate, prin mai multe transformări, ultima modificare având loc în anul 1804.

Detalii
Brateiu/Pretai

Brateiu/Pretai

Istoria care face cunoscută această fortificația este cea a diaconului bisericii care, datorită faptului că biserica nu mai avea clopot deoarece fusese topit în timpul războaielor, s-a străduit să aducă de departe un clopot. Diaconul s-a ocupat în detaliu de transportul și siguranța clopotului, iar când a fost urcat în turn, spre dezamăgirea tuturor, clopotul nu a sunat pentru că era fisurat.

Detalii
Buzd/Busd

Buzd/Busd

Din 1990 nu s-au mai ținut slujbe, iar clopotele se aud din ce în ce mai rar. Două sicrie ne amintesc că doar doi sași mai trăiesc în Buzd (conform tradiției populare, localnicii își pregătesc din timp trecerea în lumea celor drepți).

Detalii
Carta

Carta

Intreaga biserică a necesitat să fie reconstruită în 1250 în urma invaziei tătare din 1241. Noua biserică a fost construită în stil gotic burgund în anul 1250, stil care mai folosea încă tehnici de construcție specifice perioadei romanice.

Detalii
Cisnadie/Heltau

Cisnadie/Heltau

eşi Reforma a adus schimbări majore în bisericile din Transilvania, ducând la distrugerea prin topire a inventarului ecleziastic, la Cisnădie s-au pastrat aceste două piese în așa numita Cameră a comorilor, o nișă ascunsă în spatele unui perete fals.

Detalii
Cisnadioara/Michelsberg

Cisnadioara/Michelsberg

O tradiţie interesantă a satului era ca, înainte de căsătorie, fiecare tânăr să care un astfel bolovan în cetate pentru a-și demonstra puterea fizică și pentru a o impresiona pe viitoarea soție, familia acesteia și întreaga comunitate.

Detalii
Copsa Mare/Grosskopisch

Copsa Mare/Grosskopisch

Ascensiunea economică rapidă le-a permis locuitorilor comunei să își dorească în sat o biserică la fel de frumoasă și faimoasă ca cea din Biertan. Istoria ne spune că este posibil ca unii dintre meșterii care au lucrat la construcția bisericii din Biertan să fi lucrat și la Copșa Mare.

Detalii
Cristian/Groβau

Cristian/Groβau

Localitatea a fost numită în documentele din secolul al XIII-lea “Insula Christiani” – Insula Creștinătății, după ce rezistase năvălirii mongole.

Detalii
Curciu/Kritsch

Curciu/Kritsch

Originea numelui Kritsch era în cuvântul slav krc, care înseamna loc desțelenit.

Detalii
Darlos/Durles

Darlos/Durles

Biserica fortificată de la Dârlos impresionează atât prin aspectul arhitectonic cât și prin frumusețea picturilor murale păstrate atât în interiorul, cât și în exteriorul monumentului.

Detalii
Dealu Frumos/Schoenberg

Dealu Frumos/Schoenberg

Evenimentele istorice și evoluția tehnicilor de război, cu apariția armelor de foc, au dus la fortificarea bisericii într-o formă rectangulară și construirea a două turnuri de apărare.

Detalii
Hosman/Holzmengen

Hosman/Holzmengen

Istoria spune că biserica din Hosman a fost construită de niște meșteri sau calfe din Viena care nu au găsit de lucru pe șantierul de la Alba Iulia. Astfel, ei au încercat să-și câștige banii la sat și au ajuns la Hosman unde, după modelul catedralei lor de acasă, Sfântul Ștefan din Viena, au ridicat și marele portal de aici.

Detalii
Iacobeni/Jacobsdorf

Iacobeni/Jacobsdorf

În ciuda faptului că a fost menționat pentru prima dată în 1309, se pare că Jacobsdorf (satul lui Jacob) este unul dintre cele mai vechi sate săsești din Transilvania.

Detalii
Ighisu Nou/Eibesdorf

Ighisu Nou/Eibesdorf

Datorită exodului masiv al sașilor după anul 1990, multe bunuri au fost donate de sași preotului bisericii. De-a lungul timpului preotul a strâns multe lucruri vechi și a organizat un mic muzeu în biserică. Astăzi, turiștii care vin în Ighișu Nou pot vizita muzeul format din exponatele familiilor de sași care au părăsit satul pentru totdeauna.

Detalii
Malancrav/Malmkrog

Malancrav/Malmkrog

Adevarata "comoară" a bisericii din Mălâncrav este pictura sa murală, cel mai bine păstrat ansamblu de pictură linear-narativă gotică din secolul al XIV-lea. Cea mai mare parte a frescelor se află pe latura nordică a navei principale și au fost realizate în jurul anului 1350.

Detalii
Medias/Mediasch

Medias/Mediasch

În Mediaș se poate găsi Turnul Trompeților, înalt de aproape 70 de metri. Vlad Țepeș a fost ținut în captivitate aici, în anul 1476, în urma unui conflict cu Matei Corvin, regele Ungariei.

Detalii
Merghindeal/Mergeln

Merghindeal/Mergeln

Biserica fortificată datează încă din a doua jumătate a secolului al XIII-lea. Ea reprezintă tipul cel mai simplu de biserică reduit, care mai poate fi întâlnit și la Homorod, Dealu Frumos, Bruiu și Veseud.

Detalii
Mosna/Meschen

Mosna/Meschen

La fel de remarcabil este și tabernaculul cu o înălțime de 11,05 metri, care se află lângă ușa sacristiei. Nervurile de teracotă ale bolții corului și absidei se încheie în două chei de boltă ce înfățișează un unicorn și pe Fecioara Maria cu Pruncul, ultima piesă fiind din 1525.

Detalii
Movile/Hundertbuecheln

Movile/Hundertbuecheln

Sașii nu mai sunt, au emigrat toți, dar o mare parte dintre ei se întorc vara în concediu în locurile părintești. Biserica o păzește un rrom, care păstrează totul în ordine și are o grijă nemaiîntâlnită.

Detalii
Nocrich/Leschkirck

Nocrich/Leschkirck

La începutul secolului al XVI-lea, locuitorii din Nocrich, care erau în număr de 190 de oameni aveau o frumoasă și puternică fortificație în care își puteau apăra bunurile.

Detalii
Seica Mica

Seica Mica

Pentru a ataca dușmanii la depărtare, s-au construit orificii circulare folositoare pentru tunurile și flintele care aruncau o ploaie de proiectile și gloanțe asupra atacatorilor aflați la distanță.

Detalii
Sibiu/Hermannstadt

Sibiu/Hermannstadt

Sibiul a fost fondat pe locul unei mai vechi așezări, probabil slave, de coloniști sași din teritoriul Rin-Mosela imediat după mijlocul secolului al XII-lea.

Detalii
Slimnic/Stolzenburg

Slimnic/Stolzenburg

Documentele ne spun că datorită invaziilor turcești din secolul al XV-lea sătenii au întărit zidurile jurul bisericii, în loc să continue ridicarea bisericii. Astfel, biserica nu a fost niciodată terminată, iar bolțile care ar fi trebuit să acopere zidurile nu au fost ridicate.

Detalii
Stejarisu

Stejarisu

Între 1860-1861 biserica a fost modificată pentru a treia oară, în condițiile în care bolta gotică amenința să se prăbușească. În locul ei, sala a primit un tavan cu stucatură.

Detalii
Sura Mare/Grossscheuern

Sura Mare/Grossscheuern

Apoi s-au adăugat două etaje turnului în care au fost mutate clopotele. Deasupra a fost amplasat drumul de strajă ieşit în consolă, metodă de construcție care permitea o apărare eficientă a bazei turnului prin aruncare de pietre, smoală topită și apă fiartă.

Detalii
Tapu/Abtsdorf

Tapu/Abtsdorf

Ce e caracteristic acestei comunități este dimensiunea nivelului înalt de toleranță dovedit prin existența, până în anul 1852, a unei capele destinate catolicilor.

Detalii
Valchid/Waldhuetten

Valchid/Waldhuetten

Situată în valea unui mic afluent al Târnavei Mari, așezarea din Valchid își datorează prima apariție documentară unui incident nu prea onorabil: în 1345, țăranii din Valchid au fost interogați în procesul prădării greavilor sași din Curciu și din alte sate aparținând micilor comune învecinate, Roandola și Noul Săsesc.

Detalii
Valea Viilor/Wurmloch

Valea Viilor/Wurmloch

Este vizitată de mulți turiști anual, în special străini, principalul punct de atracție fiind biserica evanghelică, care aparține patrimoniului cultural mondial UNESCO. Numele de Valea Viilor vine de la faptul că locuitorii comunei au excelat la fabricația vinului, dând naștere la numele acesteia.

Detalii
Veseud/Zied

Veseud/Zied

n podul bisericii se ajunge printr-un mic turn cilindric care adăpoșteste o scară în spirală ducând spre tribuna de vest. Treapta inferioară a acestei scări spiralate, formată dintr-o lespede de piatră, este barometrul comunei: când se apropie ploaia, lespedea se umezește pe întreaga ei suprafață.

Detalii